Site Loader
Blanszowanie warzyw

Blanszowanie staje się coraz popularniejsze – warto przyrządzać warzywa w ten sposób, aby zachować ich cenne wartości odżywcze. Jak blanszować m.in. szpinak, marchewkę czy kalafior?

Blanszowanie szpinaku

Do codziennej diety warto włączyć szpinak, gdyż zawiera wiele witamin, beta-karoten, sole mineralne, luteinę, a także antyoksydanty. Jest też bogatym źródłem kwasu foliowego oraz witaminy C, które są wyjątkowo wrażliwe i nietrwałe termicznie, dlatego najlepiej spożywać go na surowo w sałatce. Alternatywą jest też blanszowanie szpinaku.

Jego liście wystarczy starannie umyć, aby pozbyć się piasku, a następnie włożyć je do sitka i zanurzyć w osolonym wrzątku na około 30 sekund, a potem zanurzyć go na chwilę w zimnej wodzie.

Blanszowanie marchewki

Marchew wystarczy umyć, obrać i pociąć na słupki lub w kostkę, a następnie wrzucić je do gotującej się i osolonej wody na około minutę, a następnie przelać ją zimną wodą lub włożyć do miski z wodą i lodem. Można też wybrać blanszowanie marchewki za pomocą pary wodnej.

Przyrządzone w ten sposób warzywo zachowa smak, chrupkość oraz cenne wartości odżywcze. Marchew jest źródłem karotenoidów i flawonoidów (rodzaje przeciwutleniaczy), beta-karotenu, związków fenolowych i wykazuje silne działanie przeciwwolnorodnikowe.

Blanszowanie kalafiora i brokułu

Warto też blanszować fasolkę i delikatne różyczki kalafiora oraz brokułu, gdyż pod wpływem działania pary szybko zmiękną, będą jędrne i smaczne, a przy tym zachowają cenne wartości odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Blanszowanie to ceniona metoda obróbki żywności, gdyż zapobiega utracie witamin i minerałów – pozwala zachować zarówno smak, jak i cenne składniki poszczególnych produktów.

Polecane

Śniadanie podstawa dnia

Śniadanie – podstawa dnia

Powinno być energetyczne i rozgrzewające – oto idealne śniadanie! Polecamy...

Czytaj więcej
Leczenie grzybicy

Leczenie grzybicy

Każdego dnia do lekarzy ze specjalizacji dermatologii i ginekologii zgłasza...

Czytaj więcej
Sposoby na wypocząte spojrzenie

Wypoczęte spojrzenie – 5 porad na cienie pod oczami

Codzienny pośpiech, przepracowanie, stres, brak snu, nieodpowiednia dieta oraz wiele...

Czytaj więcej
Białko - budulec ludzkich mięśni

Białko – budulec ludzkich mięśni

Białko to podstawowy element budulcowy ludzkiego organizmu, dlatego dostarczenie jego...

Czytaj więcej
Jedz powoli

Jedz powoli

Ciągły pospiech jest coraz częściej obecny w naszym życiu. Nie...

Czytaj więcej