Site Loader
Blanszowanie warzyw

Blanszowanie staje się coraz popularniejsze – warto przyrządzać warzywa w ten sposób, aby zachować ich cenne wartości odżywcze. Jak blanszować m.in. szpinak, marchewkę czy kalafior?

Blanszowanie szpinaku

Do codziennej diety warto włączyć szpinak, gdyż zawiera wiele witamin, beta-karoten, sole mineralne, luteinę, a także antyoksydanty. Jest też bogatym źródłem kwasu foliowego oraz witaminy C, które są wyjątkowo wrażliwe i nietrwałe termicznie, dlatego najlepiej spożywać go na surowo w sałatce. Alternatywą jest też blanszowanie szpinaku.

Jego liście wystarczy starannie umyć, aby pozbyć się piasku, a następnie włożyć je do sitka i zanurzyć w osolonym wrzątku na około 30 sekund, a potem zanurzyć go na chwilę w zimnej wodzie.

Blanszowanie marchewki

Marchew wystarczy umyć, obrać i pociąć na słupki lub w kostkę, a następnie wrzucić je do gotującej się i osolonej wody na około minutę, a następnie przelać ją zimną wodą lub włożyć do miski z wodą i lodem. Można też wybrać blanszowanie marchewki za pomocą pary wodnej.

Przyrządzone w ten sposób warzywo zachowa smak, chrupkość oraz cenne wartości odżywcze. Marchew jest źródłem karotenoidów i flawonoidów (rodzaje przeciwutleniaczy), beta-karotenu, związków fenolowych i wykazuje silne działanie przeciwwolnorodnikowe.

Blanszowanie kalafiora i brokułu

Warto też blanszować fasolkę i delikatne różyczki kalafiora oraz brokułu, gdyż pod wpływem działania pary szybko zmiękną, będą jędrne i smaczne, a przy tym zachowają cenne wartości odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Blanszowanie to ceniona metoda obróbki żywności, gdyż zapobiega utracie witamin i minerałów – pozwala zachować zarówno smak, jak i cenne składniki poszczególnych produktów.

Fot. Pixabay.com

Polecane

Wiosenny makijaż

Kolorowy makijaż – wiosna 2021 – najlepsze pomysły

Wyraziste, kolorowe makijaże są modnym trendem w sezonie wiosna, lato...

Czytaj więcej
Sekret zdrowia i młodości

Sekret zdrowia i młodości – antyoksydanty

Jak pozostać wiecznie młodym? To pytanie nurtowało ludzkość już od...

Czytaj więcej
Dojazd do pracy rowerem

Dlaczego warto dojeżdżać do pracy rowerem?

Dojazdu do pracy nie musi być bezproduktywny. Warto wsiąść na...

Czytaj więcej
Dieta na jesień

Jesienna chandra – jak sobie z nią radzić?

Nadszedł czas, w którym musimy już przyzwyczaić się do pochmurnej...

Czytaj więcej
Nawilżanie skóry

Proste sposoby na natłuszczenie skóry

Natłuszczenie skóry nie jest odpowiednim sposobem pielęgnacji dla każdego typu...

Czytaj więcej