Site Loader
Blanszowanie warzyw

Blanszowanie staje się coraz popularniejsze – warto przyrządzać warzywa w ten sposób, aby zachować ich cenne wartości odżywcze. Jak blanszować m.in. szpinak, marchewkę czy kalafior?

Blanszowanie szpinaku

Do codziennej diety warto włączyć szpinak, gdyż zawiera wiele witamin, beta-karoten, sole mineralne, luteinę, a także antyoksydanty. Jest też bogatym źródłem kwasu foliowego oraz witaminy C, które są wyjątkowo wrażliwe i nietrwałe termicznie, dlatego najlepiej spożywać go na surowo w sałatce. Alternatywą jest też blanszowanie szpinaku.

Jego liście wystarczy starannie umyć, aby pozbyć się piasku, a następnie włożyć je do sitka i zanurzyć w osolonym wrzątku na około 30 sekund, a potem zanurzyć go na chwilę w zimnej wodzie.

Blanszowanie marchewki

Marchew wystarczy umyć, obrać i pociąć na słupki lub w kostkę, a następnie wrzucić je do gotującej się i osolonej wody na około minutę, a następnie przelać ją zimną wodą lub włożyć do miski z wodą i lodem. Można też wybrać blanszowanie marchewki za pomocą pary wodnej.

Przyrządzone w ten sposób warzywo zachowa smak, chrupkość oraz cenne wartości odżywcze. Marchew jest źródłem karotenoidów i flawonoidów (rodzaje przeciwutleniaczy), beta-karotenu, związków fenolowych i wykazuje silne działanie przeciwwolnorodnikowe.

Blanszowanie kalafiora i brokułu

Warto też blanszować fasolkę i delikatne różyczki kalafiora oraz brokułu, gdyż pod wpływem działania pary szybko zmiękną, będą jędrne i smaczne, a przy tym zachowają cenne wartości odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Blanszowanie to ceniona metoda obróbki żywności, gdyż zapobiega utracie witamin i minerałów – pozwala zachować zarówno smak, jak i cenne składniki poszczególnych produktów.

Fot. Pixabay.com

Polecane

Przyrząd do mamografii

Badania kobiet

W wieku 40 lat każda kobieta powinna znaleźć czas aby...

Czytaj więcej
Sposoby na wągry (zaskórniki)

Domowe sposoby na wągry (zaskórniki)

Zaskórniki są prawdziwą zmorą wielu nastolatek i osób o tłustej...

Czytaj więcej
Napoje izotoniczne

Napoje izotoniczne

Intensywny wysiłek fizyczny wiąże się z utratą płynów ustrojowych z...

Czytaj więcej
Hormony

Hormony

Przyśpieszenie rozwoju narządów rozrodczych zależy od hormonów . Powodują one...

Czytaj więcej
Makaron - jaki wybrać

Makaron ze sklepu czy domowy – jaki wybrać?

Polacy pokochali makarony – często przyrządzamy klasyczne potrawy włoskie, ale...

Czytaj więcej